Jedny bežné lasagne s množstvom priestoru individualizácie pripravíme z troch vecí/častí ktoré na seba budeme vrstviť.
a) Cestao Viny
Včera (aka 6.4) sme si po prvý krát spravili domáce. Z 300 g múky - naša bola poväčšinou práve namletá z nášho domáceho mlynčeka a našej vlastnej pšenice, 3 ale stačia aj 2) vajíčka - naše boli domáce, štipka soli a podľa podtreby voda (tentokrát nebola zo studne ale aj tú máme =D). Všetko to zmiešať, vypracovať a máte to. Nemusíte mať ani taký prístroj ako je na obrázku ale ušetrí čas. Cesto sa dá použiť usušené z iného dňa alebo práve urobené surové.
b) Ó Mačkao vá časť
V prvej časti sme si mohli vybrať len druh múky, soli a vajíčok. Tu si budeme môcť vyberať až na jednu vec ÚPLNE všetko.
Nakúpime si zeleninu podľa vlastného uváženia a ide sa na to.
1. Fáza ZELENINA:
Surovú zeleninu nakrájanú na kúsky tak veľké ako len chcete si orestujeme na oleji. (na obrázku máme zdravý olivový s baklažánom, cuketou, paprikou)
Keď sa surovosť vytratí pridáme konzervovú a mrazenú zeleninu (my tu máme kukuricu - osobne mám radšej baby kukuricu pretože - a fazule; mrazená zelenina sa hodí hlavne v zime a výhodou býva jej pestrosť za nízku cenu)
Surovú zeleninu nakrájanú na kúsky tak veľké ako len chcete si orestujeme na oleji. (na obrázku máme zdravý olivový s baklažánom, cuketou, paprikou)
Keď sa surovosť vytratí pridáme konzervovú a mrazenú zeleninu (my tu máme kukuricu - osobne mám radšej baby kukuricu pretože - a fazule; mrazená zelenina sa hodí hlavne v zime a výhodou býva jej pestrosť za nízku cenu)
2. Fáza KORENIE:
Tak teraz sa pozrite do svojej koreniarne a sypte čo len hrdlo ráči!!! Za pol lyžičky oregána, trolinka tymiánu či možno majorán alebo kurkuma? Experimentujte - ak to dobre vonia pravdepodobne to bude aj skvele chutiť!
3. Fáza Raj Čin ový PRE TLAK:
Keď je všetka zeleninka zmäknutá alebo zlatavko chrumkavá a pobodkovaná koreninami pridajte chuťou bledé rajč. pyré. Všetko sa to tam pekne po pár minútach premieša a spojí.
c) Bežš a Mel
Obávám sa že k tomuto vám fotky neposkytnem. Lasagne sú pre nás totiž tandemový šport (kvôli svojej časovej náročnosti) a toto má na starosti mamina.
V podstate však roztopíte maslo, do toho pridáte múku a po minúte začnete prilievať mlieko. Varíme dokým nezhudtne a vtedy pridáme muškátový oriešok, korenia a soľ. Obmenu nemám a mamina sotva niečo mení na recepte =). Ale v recepte z blogu sa dával syr do bešamelu ale kľudne ho môžete dať ako ďalšiu vrstvu.
Syr je tiež tak mnohovariantý. Ja zbožňujem nivu ale aj camembert je super. my väčšinou dávame cca 100-200 g takého bežného syra a ostané drahšie len trošku sem a trolinku (nie trola) tam. Odporúčam posypať syrom Grana Padano!!!
Nemäsím Mäso
Nedávno sa zo mňa stala vegetariánka a tak spravím z mäsa samostatnú podkapitolu. Ako vidíte nižšie, máme dve nádoby a to preto že jedna je moja (bez mäsa) a druhá pre ostatných. Najlepšie je namleté mäso, kľudne aj kuracie - to sme použili my. Dá sa spraviť na samostatnej páv-nici pánvici alebo na miesto surovou zeleninou začnite práve ním.
I Deme na Vec
Cestoviny, omáčka (syr) a bešamel. Cestoviny, omáčka (syr) a bešamel. ... Vrstiev koľko sa vám len zmestí. Posledné bývajú cestoviny (NIE SYR!!!!! ten sa potom pripeká a len by to skazil =)
Servírujte s čímkoľvek z chladničky čo sa vám k tomu hodí. Smotanou, cherry rajčinkami, syrom, trochou medíku ...