pondelok, novembra 30

Lish McBride + Sarah MacLean

8041873
 


13409145

 Oživovanie mŕtvych je menej používaná a fascinujúca téma dnešnej populárnej literatúry s veľkým potenciálom aj priestorom pre veľké zlyhanie. Ako žáner často zachádza až k horroru no pritom musí udržovať poriadny dej a celkové napätie. Väčšina tiež vsádza na humor ako oživenie, priam kontrast k všetkej tej smrti a mŕtvym telám.

Ja osobne sa dokonca viac poznám so smrťkami ako moja obľúbená Charley Davidson či Lexie z Croak. Pod týmto zaujímavým názvom sa však skrýva nadrpirodzená schopnosť dosť iného kalibru.

Nekromant.

Hlavný hrdina tejto knihy je výnimočný aj keď si to neuvedomuje a ako mnohé knihy o teenageroch čo zistia o svojom dedičstve sa čitateľ vydáva na klasické dobrodrúžstvo plné omylov, inštinktívnych úspechov a ako inak výnimočnosti.

Lish Však dokázala dodať knihe niečo veľmi zaujímavé, netradičné a to už od začiatku, kedy nájdeme hlacného hrdinu pracovať vo fast foode až po jeho romantické zoznámenie. Je tam niečo iné, niečo svieže. Sam sa nebere príliš vážne a na všetko ide hlavou napred. Vedľajšie postavy nie sú len vedľajšie, sú dôležité a úmyselne osobité čo dokazuje aj striedanie uhľov pohľadu - každá dôležitá postava dostane svoj priestor. Sam nie je jediná nadprirodzená bytosť, máme tu všetky klasické odrody od vlkodlakov po čarodejnice a aj pár výnimočnejších druhov.

Zaradiť knihu medzi NA/YA by nebol až taký problém no posteľné scény sú viac než neopísané a v knihe celkovo nájdeme absurdné - detské motívy a udalosti, na spôsob Jordana a Percyho/Cartera. Máme tu zloducha no je to zloduch s osobnosťou. Máme tu vývoj postáv a odhalené tajomstvá. Prekvapenia ...


Jednoducho odporúčam.


17828895


 “When given the opportunity, Society will happily cannibalize itself.”

 Málokedy si svoje historické guilty pleasures nechávam prerásť až na blog no niekedy výnimku spraviť treba. Séria o darebákoch a zvodcoch nie je prespríliš inovatívna ani prespríliš zaujímavá. Typická neviera v lásku. Typická neznášanlivosť na prvý pohľad. Typická naháňačka a samozrejme všetken ten škandál odohrávajúci sa ešte pred a aj po zväzku manželskom.

Je však na nej niečo kvalitné, niečo pre čo sa oplatí prečítať. A samozrejme tu sú hneď 4 postavy, krásne naviazané, o ktorých osudoch sa čitateľ na konci jednoducho musí dozvedieť ...

Séria ma pôvodne zaujala len 4 knihou, keďže sľubovala nejakú tú poriadnu feministku, ktorú je vždy zábava v takom prostredí sledovať ale nechala som sa zlákať od prvej. Séria má koniec koncov skvelé hodnotenia a je veselo prirovnávaná k hviezdnej Lise Kleypas.

Hráči. Miestnosti plné hriechu. Peniaze menia ruky, málokto zarába a všetci sú závislí. Vlastniť hráčsky klub keď sa po uliciach potulujú mladý grófovia s tučným zvereneckým fondom a hlávkou plnou nudy je ako vlastniť zlatú baňu a naši štyria džentlmeni to vedia.

Bourne. Cross. Temple. Chase.

Bohatý, titulovaný, zavrhnutý, prostopášny.

Nie je dôvod čakať ...


Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.