streda, júla 15

... how we crumble ...

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3c/2b/f4/3c2bf4d8673ae762d33dd3f2ad8d162e.jpg

Zamyslenie nad post-apokaliptickými režimami.


Človek a budúcnosť. A nie až tak pekná prítomnosť. Povedať však, že za to môžu pesimisti je prehnané. Post apokaliptické scenáre možno nie sú samé huňaté, ružové obláčiky a jednorožce no každý ich zbožňuje.

Ako to však začína? Prečo spoločnosť padla? Ako to, že katastrofa prešla a ľudia stále trpia?

Knižiek tohoto žánru je veľká hŕba a sama nepoznám až tak veľa. Niektoré my prišli nudne podobné, niektoré ma úplne uchvátili ... Každá však má myšlienku, každá má svoj názor ako to má v takomto prípade budúcnosti vyzerať a ja by som teraz rada prekúmala veci objektívnejšie.

Shall we?

(možné spoilery na obzore)
-------------------------------------------------------------------------------




13335037

 What went wrong? Genetická manipulácia

Prežili: U.S.A

Spoločensko-politické usporiadanie: Frakcie/Vyšší dohľad

 Stav: Chicago ujde, vonku drastické rozdiely

Technológie: halucinačné sérum

 Hlavný hrdinovia: teenageri čo zistia pravdu

Divergencia je aj bola all the rave čiastočne kvôli inovatívnemu nápadu frakcii. Na papieri to vyzeralo veľmi zaujímavo a absencia šialeného tyrana tiež nebola na zahodenie takže prvá časť knihy bola zaujímavá už len pozorovaním týchto rozdielov.

Spoločnosť nebola najlepšia no navonok fungovala a to je jediné na čom záležalo.

Fast forward do druhej až tretej knihy.
Lenže "prekvapivo" - Chicago nie je jediné čo zo 7 miliárd prežilo a už vieme aj kde začal problém: genetika. "Krása" post apokalipsy je v tom, že človek má toho toľko na výber. Vojna, prírodné katastrofy, mocenské boje, choroby ... A ako inak, ľudská túžba po dokonalosti - po expanzii a zlepšovaní a tu nájdeme krásne riešenie v úprave DNA, ktorú mnohý tak zavrhujú. A Roth sa nám asi rozhodla ukázať prečo.

Absurdnosť dôležitosti hlavných hrdinou  a "všetci okrem u.s.a zmizli" bokom, ľudia sa pokazili ale frakcie tento problém nečakane úhľadne zahladili a aj keď sa mnohý ľudia pozerajú na výsledky experimentu s nechuťou, stále sú to ľudia. Nemôžeme však ignorovať chudobu a beznádej tam vonku a ak sa dokáže krajina spamätať, nebude to v najbližšom čase.

Roth však vôbec nešla opisovať devastáciu sveta - jej cieľom sú ľudia. Romantika a ľudia. Celá to psychológia strachu z neznámeho. Túžba ovládnuť. Pocit nadradenosti kvôli inteligencii. A technológie tiež hrajú malú rolu. Sérum pravdy aj voládania len dopomáhajú akosi "make a point".




11614718



 What went wrong? mýlenie dojmov s pojmami

Prežili: Amerika a Európa

Spoločensko-politické usporiadanie: silne doktrinovaná diktatúra

 Stav: dokonalosť bez slobody

Technológie: pekné a dobré ale nedôležité

 Hlavný hrdinovia: romantický pár

 Amor deliria nervosa. Sú to roky a stále mám z tej predstavy zimomriavky. Láska ako choroba. Keď som to začula, ešte dlho som mala cravings po preklade. Momentálne som však stále neprečítala druhý ani tretí diel.

A ťažko sa maskuje, že napriek celému krsánemu humbuku a predstavivosti, toto je hlavne o láske.

Asi po prvý krát nemáme (neviem si spomenúť/nečítala som) žiadnu špeciálnu príčinu a namiesto apokalipsy sa ľudia jedoducho rozhodli, že už nechcú byť ovládaný citmy, zostavili si celú príručku prečo si tak myslia a keď ich zvyšok sveta odmietol, jednoducho sa zavreli. Je to preto, že vláda chcela lepšie ovládať ľudí a tak ich nebulíkovala, že nepotrebujú pocity? Pravdepodobne. No tu "prečo?" vlastne nikoho nezaujíma. Veci proste sú.

Čo je pozoruhodné, aj keď sa to opakuje, vidíme tento systém nie z pohľadu utláčanej siroty čo neznáša vládu ale poslušnej, vystrašenej ovečky čo sa nemôže dočkať svojho trvalého zaradenia do "dokonalej" spoločnosti.

Niektoré dystópie vsádzajú na tyraniu a ruiny. Iné, ako táto, idú na to cez dokonalú spoločnosť, čo zrazu zistíme, nie je až taká dokonalá. Je to istá krása a určite správnosť, keď si uvedomíte, že spoločnosť skutočne napreduje a beží jak pomyselné hodinky no cena za to je sloboda. Ak mám byť úprimná, hneď mi napadol komunizmus. Všetci žili a žili na úrovni no pípni nesprávne slovko a všetci ťa chcú rozcupovať. Je to dokonalosť, no bez duše. Je však lepšie hladovať, na pokraji smrti - hlavne, že máme slobodu? Extrémy no aj o tejto dileme kniha pojednáva,

A práve jediný zaujímavý vynález - vakcína na emócie - všetko zmenila. Hrdinovia nie sú nič extra no mechanizmus spoločnosti vysvetlia a vidíme tu aj ten háčik - mladý ľudia liečený byť ešte nemôžu a práve oni to celé "pokazia"

Boj s vierou, ktorú má od malička vidíme jasne a aj keď ako čitateľka som krútila očami, psychologicky bolo len dobré a správne, že hlavná hrdinka zázračne neopustila všetko čo vedela len kvôli slovám cudzinca. 



8235178


 What went wrong? príroda/vojna

Prežili: vesmírna loď

Spoločensko-politické usporiadanie: Starší a inžinieri - farmári ako posádka

 Stav: nepekný

Technológie: pokročilé a dôležité

 Hlavný hrdinovia: pochopiteľný a schopný

Táto séria je už v podstate sci-fi a mení nám to celú perspektívu. Na rozdiel od predošlých dvoch, týto hlavný hrdinovia majú dôvod, charakter, možnosti aj schopnosť zmeniť celú spoločnost - nie sú len náhodne vybratý a práve ich odlišnosť ich spojí a prinúti nieln spolupracovať ale aj myslieť a zistiť čo sa to do kelu deje.

Tu je príčinou skazy asi vijna či možno príroda a je to všetkým úprimne jedno lebo faktom je, že sme teraz na vesmírnej lodi, na ceste na novú planétu a napriek menšiemu množstvu ľudí je tu poriadny náprask zaujímavých spoločenských javov a netradičné usporiadanie.

Jemnú romancu dávať bokom nemusíme lebo ona netvorí to jadro. Všetko sa odvíja od základného cieľa prežiť a aby sa na lodi žilo v mieri, rozhodol sa šéf odstrániť dôvody konfliktov. Bolo by to pekné keby sa celé myšlienka neprenisla do "rasizmu", potláčania individuaity a inteligencie a slepej poslušnosti. Všetci na lodi vyzerajú rovnako/podobne. Zaujímavé individuá sú blázni. Inteligencia všetko riadi.

A tohoto režime príde normálna baba a najdôležitejší člen, pokračovateľ režimu, si zrazu uvedomí, že takto to byť nemusí.
Je ťažké napísať serióznu sériu čo nielen zaujme ale skutočne má hĺbku keď hlavným hrdinom "tečie po brade mlieko". Všetko sa to potom zvykne točiť okolo vzťahov a objavovanie autorkinho sveta ide do pozadia. Revis sa dokázala sústrediť a myslím, že jej to vyšlo veľmi pekne a trochu menej dramatizované než niektoré série.

Ďalšie dieli potom rozoberajú kontrast našincov - vojakov a vedcov ešte k tomu a obyčajných farmárov. Plus neznáma planéta a menšie problémy ako loajalita k rodičom či zodpovednosť za ľudské životy. Táto séria je iná v dobrom zmysle slova a dáva nám krásny príklad no nášho výpočtu, hlavne v oblasti ľudskej povahy.


----------------------------------------------------------------

Takže, to by bol prvý z mojich článkov na tému ľudskej spoločnosti a jej rozpadu. V ďalšom plúnujem rozobrať okrem iného slávne Hunger Games takže sa máte na čo tešiť.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.