28. 3. 2017

Krycie meno DaKaR


Tri slová: Domáce Krémové Rizoto



Žiadne špeciálne zručnosti. Žiadne nezohnateľné suroviny.


Keď príde na krémové rizoto, možnosti sú nekonečné, postup jednoduchý a jediné čo okrem tej správnej druhy ryže (arborio), vody a korenín budete potrebovať je trochu trpezlivosti naviac. Alebo len dobrú knihu =D.


Trik krémovej ryže spočíva v jej druhu - Arborio zostáva vnútri pevná aj keď sa na okrajoch rozplýva a lepí a vodu nasáva ako ťava. Vážne.

Pri príprave opečiete suroviny, ktoré chcete. Alebo aj nie.
Pridáte (možno len do oleja) ryžu. Alebo aj nie.
Čo musíte spraviť je dať ryžu a k tomu takmer dvojnásobný objem vody.
Do toho zeleninu a /alebo bujón (alebo aj nie) a korenie.

A potom len varíte. Pridávate vodu. Čakáte. Keď je ryža uvarená, ešte varíte. Varíte a pridávate vodu dokiaľ nemáte pocit, že to vyzerá tak ako to chcete.

Hotovo.


Moje prvé rizoto bolo len s opečenými hríbami, jarnou cibuľkou, kockou zeleninového bujónu a čarovnej, nie tajnej ingredience menom kari, ktoré mu dodalo chuť rovnako skvelú ako farbu.


A potom sa to len nabalovalo.

Každá zelenina znamená viac korenia, to je asi najzákladnejšia rovnica platná aj tu. Skúšala som s ňou aj s tofu a tiež len samé s rukolou, tvrdým syrom a trochou cottage cheese navrchu.



Varovanie: vydarené sú vysoko návykové

Užívať s rozvahou. Vhodné prekvapivo aj pre malé deti (môj malý brat mi ich pochválil).