streda, marca 9

An Awsome Avocado (a iné nátierky)


 



 Spraviť poriadnu nátierku nie je žiadna veda. Sú to raňajky, nie kvantová fyzika a ráno nechce nikto ani ísť do obchodu, ani stráviť hodinu premýšľaním čo ako a ďalšiu pol hodinu za šporákom.

Raňajky na 8 písmen?

Nátierka.

A k tomu máte tak aj dobré pečivo ale tak nebuďme náročný.

Niekedy sa predsa nájde lokaj (alias mama/mladšia sestra) čo ráno pre to dobré pečivo aj pôjde a nátierky sú super aj na večeru, kedy si môžete doniesť pečivo domov na ceste zo žúrky.

Ale späť k téme.

Nátierky.
nátierka -y -rok žen. r. zmes z rozlič. potravín upravená na natieranie chleba, pečiva ap.: tvarohová, šunková n., chlieb s n-ou

Nátierky sú ideálne vďaka studenej príprave a ich hrejivému účinku na srdiečko. Alebo to bola horúca čokoláda ...?

Anyway.

Dnes vám predstavím až tri nátierky.

Spravila by som tri samostatné články ohľadne toho ale jedna je 

avokádová (žiadny vylešovák, skôr klasika)

'hummus (tu originalita tiež utiekla)

a až tá posledná je môjho vytvorenia náhodného

baklažánovo-sladko-zemiaková.
 (na názve sa ešte pracuje)

Ale first things first.


Avokádová.

Tajnou prísadou avokádou nátierky, to čo ju robí poživateľnou a populárnou (dva základné P varenia), je

ZRELÉ
AVOKÁDO

Ak sa teraz chytáte za hlavu (či už je to face palm alebo skôr žiarovka), je to jednoducho tak. Ja osobne som bola avokádom fascinovaná ale vždy keď som ho priniesla domov, nedalo sa jesť, pretože nebolo ešte zrelé.

Zrelé avokádo má buď čiernu farbu alebo je mäkké na dotyk.

Alebo oboje.

Prieskumná metóda: pokus omyl. Musíte hmatkať a dúfať. Ale nie je to tak ťažké.


Na šúpanie som si dokonca vyvinula trik.  Alebo to robia všetci ...?

Áno, spravila som to tak. Neskôr. Tento obrázok je prvý pokus.

Ja totiž namiesto lyžičkovania obsahu zo šupky, šupku nakrojím a zvlečiem ako banán. A krájam ako jablko na Vianoce, nie ako jablko normálne. Nie vždy to ide zvliecť (dvojzmysel indeed, kuchyňa je miesto kde treba odhodiť zábrany a používať ústa) ale väčšinou to ide a je to úspornejšie a čistejšie než babranie sa s lyžičkou

Okrem rôzne náročného gniavenia 


alebo dobrého food procesora

sa vám zíde

olivový olej

soľ

a ďalšia tajná prísada (nešetrite ňou)

citrónová šťava. 

No a potom tie prílohy sú nekonečné, od čerstého špenátu po sušené paradajky ...

To oranžové je plátok hurmikaki. Nie, nenavrhujem to ako prílohu. Len sa mi páči tá oranžová farba ...


 Každopádne čím viac jej budte jesť tým viac budete závislí.

(ha, na tomto obrázku som ich zvliekla!)

Jej chuť sa nedá napodobiť.

A jej príprava sa len sotva dá vylepšiť.

 Možno by som nabudúce skúsila pridať pomarančovú šťavu ...

Ale to už je na inokedy.




Druhým, tým originálnym prvkom je baklažánovo-sladko-zemiaková nátierka.

Viete ako som povedala rýchla, studená príprava a tak?

Tu to neplatí.

Ja viem, rebel je to.

Výnimka jedna výnimkovatá.

Je po mne, nuž čo vám poviem.

Príprava je o trochu náročnejšia aj dlhšia, nechám vás posúdiť čo za to sotjí alebo si ju necháte na fancy párty ako predkrm.

Zoberiete baklažán a rozkrájate ho na plátky.

To isté spravíte s ošúpaným sladkým zemiakom.

Nie, bohužiaľ v obchode ho predávajú aj so šupkou. Bummer.

No a tieto plátky hodíte (osolené? olejované?) do rúry.



Potom sa dáte dlhú sprchu.

Vážne môže byť dlhá. Čo dažďové pralesy alebo peniaze? Vy čakáte na nátierku.

Máte čas si aj vysušiť vlasy. Možno si aj vybrať oblečenie do školy. Teda, to asi nie. Pripravuje sa to tak 15-20-27 minút (nemerala som, čím tenšie plátky, tým rýchlejšie) a vybrať oblčenie to je aspoň hodina a pol.

Osprchovaný? 

Čo? Zemiaky sú už hnedé? No, ja viem, boli v trúbe a tam majú tendenciu sa hnednúť. Možno nakoniec tá sprcha nemusela byť najlepší nápad ... Vám to sledoval brat? Nabudúce mu povedzte, že sledovanie telky neznamená sledovanie zemiakov v rúre. Možno sa nepripekajú zo sekundy na sekundu ale tá polhodina je už príliš.

Čo už ...

Teraz spravíte to isté ako pred tým.

Ja viem, že ste nerobili avokádovú nátierku pred tým (alebo robili? ja som ich mala spolu). Jednoducho to hoďte do mixéru a ak nemáte poriadny výkon alebo ste proti, vyhoďte z nátierky šupku baklažánu. Je to náročnejšie a mne za to nestojí. Chutí predsa fajn.

No a tu to máte. Dochuťte podľa ľubovôle. Môžete nátierky zmiešať. Ja som.

Aj vy ste?



Každopádne netreba šetriť fantáziou. Sušené rajčiny. Ak ste veverička alebo jej ľudský protejšok človek-zdravo-sa-stravujúci, pridajte aj slnečnicové a/alebo tekvicové semiačka. A ja som ako dekoráciou použila jeden z plátkov zemiaku.

S trochou snahy to môže na tanieri vyzerať vážne dobre a farebne.

A to nemyslím tento konkrétny tanier.

Skôr tak všeobecne nátierky.


Hummus v dnešnom ponímaní nemusí byť ani

a) poľnohospodársky termín

b) niečo nechutné

Je to klasická nátierka, ktorej základom je menej známy chickpeas. Dievčenský hrášok. Alebo kurací hrášok. Cizrna. Také mdlá biela gulička.

Do toho dáte tahini (sezamové pasta, ja som dala jedodnucho sezamové semiačka).

Pridáte to isté (soľ, olej, citrónovú) - už si všímate ten vzor? - a zmixujete.

Ako vidíte, ako náhle pochopíte princíp, nátierky už budete mať v malíčku. Jednoducho surovina, SOC a mixovať. Avokádo, SOC a MIX. Cícer. SOC. MIX. Šunka. SOC. Oukej tak tu to asi nebude fungovať. Sorry mäsožravci. Skúste si pridať opečenú slaninu. Možno to potom aj vám zachutí. Nabudúce možno vymyslím rajčonovú nátierku. Rajčiny ja si na ne nedám dopustiť ...

To by bolo zo série nátierky alias

-y -ová -ičky zmixovaná a SOCovaná zmes istej prísady

všetko a ja dúfam, že vás môj netradičný popisný štýl aspoň trochu zabavil.

Na videnú ...

A dajte mi vedieť ako to nátierky dopadli a ako celkovo ide život ...

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.