Tri slová: Domáce Krémové Rizoto
Žiadne špeciálne zručnosti. Žiadne nezohnateľné suroviny.
Keď príde na krémové rizoto, možnosti sú nekonečné, postup jednoduchý a jediné čo okrem tej správnej druhy ryže (arborio), vody a korenín budete potrebovať je trochu trpezlivosti naviac. Alebo len dobrú knihu =D.
Trik krémovej ryže spočíva v jej druhu - Arborio zostáva vnútri pevná aj keď sa na okrajoch rozplýva a lepí a vodu nasáva ako ťava. Vážne.
Pri príprave opečiete suroviny, ktoré chcete. Alebo aj nie.
Pridáte (možno len do oleja) ryžu. Alebo aj nie.
Čo musíte spraviť je dať ryžu a k tomu takmer dvojnásobný objem vody.
Do toho zeleninu a /alebo bujón (alebo aj nie) a korenie.
A potom len varíte. Pridávate vodu. Čakáte. Keď je ryža uvarená, ešte varíte. Varíte a pridávate vodu dokiaľ nemáte pocit, že to vyzerá tak ako to chcete.
Hotovo.
Moje prvé rizoto bolo len s opečenými hríbami, jarnou cibuľkou, kockou zeleninového bujónu a čarovnej, nie tajnej ingredience menom kari, ktoré mu dodalo chuť rovnako skvelú ako farbu.
A potom sa to len nabalovalo.
Každá zelenina znamená viac korenia, to je asi najzákladnejšia rovnica platná aj tu. Skúšala som s ňou aj s tofu a tiež len samé s rukolou, tvrdým syrom a trochou cottage cheese navrchu.
Varovanie: vydarené sú vysoko návykové
Užívať s rozvahou. Vhodné prekvapivo aj pre malé deti (môj malý brat mi ich pochválil).