24. 8. 2016

zemiakové Soufflé


Zemiaky majú mnohé využitia a jedním z tých zaujímavých je pre mňa toto zemiakovo-syrové soufflé (nákyp, ak by ste trvali na preklade). Boli vynikajúce a tieto zemiaky sú jedným z tých receptov, ktorými sa môže človek pochváliť - majú fešný francúzky názov a robia sa v týchto skvelých mištičkách ale vyzerajú oveľa zložitejšie než v skutočnosti sú.



Prvým krokom jsú uvarené a ošúpané zemiaky.


K nim sa pridá postrúhaný syr (množstvo primerané vašej chuti a množstvu zemiakov).


Do toho sa dá soľ, nasekaná pažítka a žĺtka.


A mlieko.


Do tejto zmesi sa potom jemne a po častiach vmiešajú vyšľahané bielka - tie mu dávajú tú ľahkosť.



Na vrch môžete dať syr - vytvorí hore krustu, len dajte pozor aby nezhnedol až príliš.


Podáva sa najlepšie ešte teplé. Priamo z rúry sú čerstvo nadýchnuté ale po pár minútach plasknú - ako každé soufflé. 


Prajem dobrú chuť.