utorok, marca 8

Maria V. Snyder


Každá kniha je unikátna. A každý autor má svoj štýl, ktorý chtiac nechtiac dáva do každej jeden knihy. M Snyder svoj štýl chápe, akceptuje a využíva vo svoj prospech.

Vysoké hodnotenia z jej stále sa rozširujúceho, magického, "stredovekého" sveta kráľovstiev Ixie a Sitie uchvátila mnoho fanúšikov a ani hodnotenia jej trilógie o liečiteľke Avry sa len ťažko dostávajú pod 4 hviezdičky.


Maria ale nie je ľahký oriešok na lúskanie. Je dobrá - vždy úžasné - keď je autor ťažko zaraditeľný. Keď človek ťažko hľadá správne slová na jeho opísanie. Snyder má ale nielen unikátny ale aj veľmi zvláštny a miestami dá sa povedať aj extrémny štýl ... premýšľania. Nie je to jej písanie ale zvraty v deji, jej riešenia situácie, ktoré z jej príjemného rozprávania robia niečo napínavé a ... divné.

Love/hate? Snyder má skôr lásko-mätúci účinok.

Nenudíte sa. Vždy má niečo v rukáve. Niektoré zvraty sa už skúsenejším dajú prehliadnuť, lebo každá séria má svoj vzor (o tom neskôr). Niekedy to môže dosť vyzerať ako naťahovanie ale pritom nedokážete povedať, že tento výlet alebo tá konkrétna vec nemala význam, keď sa na konci obhliadnete. Kniha sa aj v tomto podobá životu, aj v tomto je uveriteľná.

A potom sú tu tie jej ... quirks. Vrtochy. Úchylky.

Extrémnosti.

Objavia sa až ku koncu. Ale s každým dielom série naberajú na intenzite.

Veci čo majú byť nemožné (a tým sa väčšinou myslí všetky veci, ktoré by mali byť nemožné) sa zrazu v bizardnom slede udalostí odohrávajú priamo pred očami. A vy už otvárate ústa, že jej na to neskočíte, pekne jej vymáchate tvár v jej blafovaní. A potom si uvedomíte ... presne toto chcete. Samozrejme, že nechcete aby tá osoba zomrela. Samozrejme, že nechcem aby ten tyran žil (Snyder nešetrí psychickými ani fyzickými trestami pre hrdinku, všetky necháva s radosťou a často nechať zneužívať a vydierať pretože všetky majú mäkké srdce a zachraniteľský komplex).

Snyder je na jednu srandu dobrá autorka.

Pozná svojich hrdinov a necháva im veľa priestoru vyvíjať sa a navzájom sa preplietať. Jej svet je nielen zaujímavý, je komplexný a uveriteľný (dokiaľ neprídete k tým koncom). Dozviete sa veľa o nájmných vrahoch, o zbraniach, o robení skla, o ... no o všetkom trochu. Má dobré akčné scény. Má hrdinov, ktorým to neroní ľahké a celkom slušne kráča po tenkej hranici - jej hrdinovia sú dosť silný a skúsený, dosť odhodlaní aby sa vždy zlepšili a bolo zdanlivo lepší než ich súperi a beznádejné situácie pôsobia ako klasická výhra dobra na zlom, výhra vôle človeka, aj keď pre niektorých to môže byť moc.

Snyder je na druhú stranu ... sama sebou.

Jej Poison Study som hltala. Jej Healer som vedela oceniť. Ale po rýchlo-čítaní Glass série je mi jasné, že autorka má veľa dobrých stránok a veľa chybičiek.

Hrdinka prejde s tichšej a nepopulárnej myšky k tona-priateľov, väčšina-kráľovstva-nepriateľov, hrdinské-skutky-neuveriteľné, zaľúbenej ženy s dôležitým poslaním a nabitým rozvrhom. Vždy je tu veľa zrád (snaží sa aby boli nečakané) a vždy je tu stratégia a primerane politiky (hrdinka je taký malý génius obklopený géniami a veľa vecí sa odhalí len vďaka jej oslnivému intelektu). Všetko ale prichádza postupne a všetky tieto neuveriteľné veci prídu nečakane a prirodzene až je to neprirodzené. Vždy je tu chalan čo je najprv nedostupný jak kameň na dne mora alebo aspoň jazera  potom sú spolu - dve strany, neskôr pár pekných, sladkých strán tiahnuce sa cez celú knihu, pretože r´hrdina je vždy dokonalý gentleman čo verí v jej schopnosti a zbožňuje ju a zvlieka ju a hneď odchádza plniť svoje rovnako dôležité povinosti - hlavný hrdina je skôr ako veľký kapitál, hŕba prachov v sejfe, úžasný na chvástanie a pocit teplúčka na srdiečku ale celkom bezcenný až na konečné scény kde príde na pomoc (hrdinka aj tak trpela a trpí, lebo situácia je príliš komplikovaná aby ju vyriešil šmahom ruky) a potom pomáha s liečením a vylepšovaním nálady. Romantická stránka, až na zvláštne vrtochy u Glass (asi to bude jej mladosťou, 19 je skôr vek na experimenty) nie je úplne neexistujúca, skôr nie je tak dôležitá a niekedy príde vhod. A samozrejme ho nejde nezbožňovať.

Ak vám moja bľabotanie prišlo ako spoiler, musím vás sklamať - je to skôr vzor.

A ak sa vám zdá, že zniem pesimisticky, zopakujem len jedno. Snyder je love-confusion.

Chcete ju potľapkať po ramene ale namiesto pár pokusov o ublíženie na zdravý sa skôr chcete spýtať prečo to spravila ale sami ani neviete čo vlastne by vám malo vadiť.

Pretože ako som povedala, základ dobrej série ona má.

A tie vrtochy ... no, na tie si už každý vytvorí názor sám.

Ja Odporúčam čítať s mierou a možno časovým odstupom.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.