sobota, apríla 18

Typológia charakteru podľa knižných postáv

http://www.zastavki.com/pictures/1600x1200/2010/Drawn_wallpapers_Vector_Wallpapers_People_Spring_022350_.jpg

Introvert/extrovert, melancholik či flegmatik - každý rád zaraďuje ľudské duše do priečinkov podľa vlastností a správania. Ja som sa rozhodla vytvoriť si vlastnú, netradičnú typológiu a to podľa rôznych knižných postáv. Každý sa predsa čas od času silne zžije s postavou, no nie? Niektoré moje charaktery budu trefou do čierneho, iné možno trochu prehnané. Každopádne sa budem snažiť to vziať zo široko, uvádzať čo najviac príkladov a poriadne opísať.

Poďme teda na to!




http://fc07.deviantart.net/fs71/i/2012/305/c/b/assassin__3_by_chasingartwork-d5jo8zz.jpg

1# Kate Daniels / Kylar Stern

"hrdina"

podobné ženské postavy: Kate Daniels (Kate Daniels), Phédre no Delaunay (Kushielova strela), Yelena (Poison Study), Tris (Divergencia), Calaena (Trón zo skla), Elena (Guild Hunter)

podobné mužské postavy: Kylar Stern (Nočný anjel), Imriel (Kushiel's scion), Curran (Kate Daniels), Raphael (Guild Hunter), Gerald (Zaklínač), Daemon (Lux), Sokol (Pod vražednou oblohou)

prívlastky: badass s morálkou, majster boja, bez postavenia ale s vplyvom, tajný ľudomil


charakter:
Len sa objaví a všetci berú nohy na ramena a pritom je náš "hrdina" skutočným ctnostným  ideálom. Často nemá peknú minulosť no aspoň ho tá naučila byť absolútne úžasným z každou zbraňou a pravdepodobne má v rukáve kopu kúskov. Inteligencie má na rozdávanie ale skryté rezervy potláčaných emócií radi zvíťazia a keď dostane príležitosť, bezhlavo zachraňuje dediny aj celé národy.
 Hrdina často hľadá za partnera druhého hrdinu, pretože len on mu môže byť rovnocennou druhou polovičkou, ktorá ho plne chápem a tak môžeme nájsť hneď páry hrdinov a popularita tohto už tak super druhu tak ešte stúpa. Dá sa však kombinovať aj so "skrytou silou" aby si ju pekne zabalil do náručia k ochrane prípadne "utrápeným klenotom", ktorý ho dokáže pochopiť.

chalani:
Mužské postavy majú tendenciu mať skrytú jemnú a očarujúce stránku a často ich knihomoľky preto citujú. Ochranárske sklony, aura vodcu a často jednoducho sexi. Hrdinovia sa len ťažko odmietajú.

baby:
Ženy sú sebavedomé a vždy majú iskru - zapálenie pre vec. Majú však zabudovaný radar pre potrebných a pre najmenších a dokážu byť skutočne empatické. Také mamy s piatimi dýkami skryté po tele. No a keď sa nazúria ...







https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6e/78/40/6e78401bc2b154249181a867487f26dc.jpg

2# Bella / Quentin

"princezná"

podobné ženské postavy: Sadie (Breath - Abbi Glines), Brittany (Perfect Chemistry), Pepper (Foreplay), Bliss (Losing it), Kelsey (Tigrova kliatba), Luce (Padlí anjeli)

podobné mužské postavy: Quentin (Papierové mestá), Will (Slammed)

prívlastky: pasívna, milá až cukrová, nevinná, roztomilá, niekedy trochu neohrabaná


charakter:
Typická princezná je také malé láskavé slniečko čo rozžiari srdcia všade kam príde ale do reality ju až tak neťahajte. Ako v rozprávke rada sedí vo svojej veži a čaká kým ju druhá polovička neprebudí zo spánku. A čo že z tade môže zliesť aj sama ...
Tento typ nie je negatívny (aj keď to tak môže znieť). Princezny majú dôvod prečo sa skrývať a naša veža je v tomto prípade často nejaká vlastne vytvorená prekážka - hlboký strach či možno skôr nedostatok priebojnosti. V niektorých prípadoch sa toho zbaví, v tých horších nie. Donútiť ju môžete k niečomu no väčšinou je rada všade nosená a necháva plánovanie na iných.

chalani:
Veľmi málo mužov sú krehký princovia. Často však spadajú do kategórie učených a na vyburcovanie im treba riadnu studenú sprchu. Našťastie tu máme vysokú úspešnosť charakterového posunu. Princ zostáva princezničkou ale už nie tak bezbranným a nevinným a všetci - postavy aj čitateľ - sú na konci spokojný.
Priťahovaní sú opačným typom -  či už je to sebavedomá "humoristka", bláznivá "dobrodružnica" alebo pôsobivá "hrdinka".

baby:
 Časté a to až príliš. Typické baby čo sa nechá uniesť chlapom z veže, rady ronia slzy keď niečo nejde ale skutek utek. V lepších prípadoch sú až príliš povoľné no ich city sú čisté, láskavosť bezbrehá.
A keďže radi končia s typom Grey, ich utrpenie citové (a niekedy aj fyzické) vždy stojí za to.








https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e3/d4/a8/e3d4a87c5f238db4a37b378e41294ffc.jpg

3# Liesel / Harry Potter

"skrytá sila"

podobné ženské postavy: Liesel (Zlodejka kníh), Anna (Alfa a Omega), Val (V is for Virgin a iné od Kelly Oram), Cinder (Lunárne Kroniky), Ciry (Zaklínač), Aria (Pod vražednou oblohou), Lyra (Zlatý kompas)

podobné mužské postavy: Harry Potter, Joel (Ritmatik), Xavier (Záblesk), Dimitrij (Vampírska akadémia), Cabel (Dream Catcher)

prívlastky: southern belle, tvrdohlavá, priebojná, tichá, šedá myš, trpezlivá, umiernená, múdry, predčasne vyspelá


charakter:
Šedá myška síce moc sebavedomia ani oslnivej krásy nepobrala, no má srdce z rýdzeho zlata a aj keď jej prvou voľbou sú umiernené slová, nebojí sa bojovať za to čo je správne. Spomedzi ostatných nevytŕča okato, práve čitatelia vidia čo spoločnosť prehliada a často nie najideálnejšie rodinné zázemie v akomkoľvek smere jej na popularite moc nepridali. Na konci však ukáže ako je úžasná a fest inteligentná. Typickú sú pre ňu tiež výbuchy odôvodnenej rebélie a s tým spojené porušovanie pravidiel no na to má vždy dobrý dôvod.
Na rozdiel od princeznej jej problém nespočíva vnútri ale vonku a často býva silnou súčasťou vyššej veci zatiaľ čo princezné sú ideálne na romantiku.

chalani:
Tí to majú v mladosti obzvlášť ťažké, pretože chlap čo nevystrkuje svaly podľa niektorých ani nie je chlap a radi mu to aj dokazujú. Znáša všetko s pokorou no vadí mu to viac ako dievčatám a svoju neskôr nadobudnutú moc si vie užiť.

baby:
Tie bývajú trpezlivejšie než chalani a o rozhodnutiach dlhšie a usilovnejšie premýšľajú. Ony to však potrebujú. Veci im trvajú dlhšie, skúsenosti naberajú postupne a včeličkovskou prácou všetko dovedú k dokonalosti, či ide o záchranu kráľovstva alebo len súdržnosť jej vlastnej zomknutej skupinky.







http://iampoopsie.com/wp-content/uploads/2013/03/2013-3-24-6-333x500.jpg

4# Sophie Mercer / Kenji

"humorista"

podobné ženské postavy: Lexie (Croak), Jamie Baker (Jamie Baker), Kate Daniels, Evie (Zlodejka duší), Susanah Simon (Mediátor - Meg Cabot), Alexandrina (Odstíny života)

podobné mužské postavy: Mal (Stage Dive), Kenji (Shatter me), Archer (Hex Hall), Sherrilyn Kenyon

prívlastky: sarkastická, nezávislý, za každej situácie vtipná, rád odvráva a žije podľa vlastných pravidiel


charakter:
Nič nie je lepšie na cestu než vlastný, živý humorista. A keď ešte do tejto tématiky zladíte celú knihu ... To je lahoda! Každý jeden humorista je úžasným na náladu ako pre svoje okolie tak aj pre čitateľa. Strieľa sarkastické poznámky rovnako prirodzene ako dýcha, rád veci zľahčuje, vnútri je však riadne vystrašený a celkovo proste urobí čo sa má ručne stručne. Veľký problém s autoritami. Humorista je často exot. Netradičný, prekvapivý, možno nemá vysoké ciele no priplichtí sa kde treba a riadne to tam okorení. Podobne dobrá hlavná postava ako "hrdina" aj keď nie je tak často súčasťou širokého diania a vo fantasy ho radšej nehľadajte.
Humorista rád vlastný druh, čo je fajn a ešte viac fajn je pozorovať tých dvoch v knížke - ako to tam lieta chytrými poznámkami a skrytým sexuálnym napätím. Ale nepohrdne ani iným typom, dovtedy dokiaľ si obľúbi jeho povahu.

chalani:
Zvádzavé a šteklivé komentáre sú to čo v romatike zabezpečuje napätie a očakávania - pridajte humor a bam! Dokonalý hrdina je na svete. Takéto postavy nemusia byť nutne hlavné a ako vedľajšie dodávajú ďalšiu farbu k pestrosti palety no pritom neuberá knihe/situácií na vážnosti.

baby:
Tie zakrávajú často vnútorné neistoty no na rodziel od princezien sú pripravené im čeliť. Dovtedy nám ten ich humor viac než postačí.








http://41.media.tumblr.com/85c0872e0b7a1fbedb89d00df1895f8c/tumblr_mu9syufdul1st32xuo1_500.jpg

5# Georgina / Christian Grey

"playboy Tarzan"

podobné ženské postavy: Kelsey (Finding it), Maise (Unteachable), Georgina Kincaid (Sukuba), Phédre (Kushielova strela)

podobné mužské postavy: Noah (Mara Dyer), Travis (Krásna katastrofa), Gabriel Emmerson (Gabrielovo peklo), Tento muž, Gideon Cross, Nalini Singh

prívlastky: jaskynný muž, dokonale zdvorilí a šarmantný, zlý s emóciami, neistý

Tento typ je takmer výhradne mužský, podobne ako bola princezná skôr pre baby. Playboy sa naučil ako to v spoločnosti chodí, často má drahý oblek a celým vystupovaním kričí "boháč". Napriek dokonalej zdvorilosti však berie ženy ako zábavu, v lepšom prípade sa proste neviaže a len využíva svojho šarmu k zahnaniu zlých spomienok/bolesti, ktorá je taktiež typická a je to aj zdroj celého toho komplexu "neviem čo je láska". Práve preto vo vzťahu začína prostými vyjadreniami majetníctva, žiarlivosti a cielenej agresivity. Nenechajte sa však zmiasť, možno niekedy pôsobí neprístupne, uzavrete a kontrolovačne, rád sa však nechá omotať okolo prstíka.

muži:
Muž Tarzan je cieľavedomý. Akonáhle po dlhšom vnútornom boji vie čo chce, rád za tím ide a poruší neraz aj svoje vlastné pravidlá. Dokonalý pre teenagerské/NA aj erotické romány kde je dej len okrasou pre celé jeho  dobývanie.

ženy:
Bývajú vnútorne strašne neisté (preto berú do postele všetko čo sa okolo mihne) a z emóciami, ktoré sa nečakane vynoria bojujú ešte tuhšie a tzv. wake up call musí smrteľne ohrozovať jej vzťah aby všetko priznala a úplne sa tomu druhému odovzdala.











6# Jocelin / Acheron 

"utrápený klenot"

podobné ženské postavy: Jocelin (On dublin street),

podobné mužské postavy:  Daniel (Padlí Anjeli), Nalini Singh, Sherrilyn Kenyon, Kylar Stern, Zsadist (Bratrstvo)

prívlastky: tichý, uzavretý, tajomná, plná pocitov, z pesimistu na optimistu, vražedná


charakter:
Ak bol hrdina strašidelný, utrápený klenot je chodiaca nočná mora. Jazvy všade po tele a ešte viac má tých vnútorných a neviditeľných. Často vystúpil z biedy/týrania od rodičov/posmeškov/nečistého pôvodu až na vrchol - ak už nie vrchol nejakej dôležitej organizácie tak aspoň vrchol svojho vlastného rebelstva. Hodí sa všade - do fantasy, paranormal aj obyčajnej romantiky pretože sa do značenj mieri rieši práve jeho prerod zo "špiny"do hviezdy. A metódy sú na to rôzne - priatelia, úspech v povolaní/občianskej vojne vymysleného sveta/záchrana sveta ... "Utrápený klenot" je jednoducho vnútorne veľmi silný a vďaka útrapám rád pomáha iným, podobne utrápeným. Zo začiatku sa zdráha akéhokoľvek dotyku a blízkosti, neverí, že ľudia sú dobrý. No ako túlavá mačka sa naučí dôverovať, lísať a chrániť aj za cenu vlastného života. Jeho premena je často dôležitým prvkom (vo fantasy trochu menej) celej série alebo knihy a mala by vzbudzovať obdiv a nádej na lepší život aj pre menej šťastných. Zachováva si svoju divokosť no zároveň nadobúda ľudskosť a lásku. Opisy u takéhoto charakteru tvoria značnú časť a polovicu knihy sa dá stráviť situáciami typu "ale nie - na toto nemysli!" a už ideme down the memory lane a spomíname na tie útrapy len aby sa potom strhol, napomenul a o minúty zopakoval celý proces odznova.

muži:
Dokonalý materiál na romantické romány, kvôli psychologickému rysu, vrodenému všetkým ženám - syndrómu zraneného káčatka, kedy si nejde pomôcť od ľutovania a túžby všetko napraviť. Tým viac, že jeho trápenie začalo v detstve. Materský inštinkt nie je len super siedmy zmysel ale aj priestor pre marketingový ťah. Podbný princíp využíva aj "playboy Tarzan". Veľmi vhodný je však aj na hrdinské eposy kde ako veľký silný vodca chráni slabých.

ženy:
Veľmi zriedkavý a ak už tak len v contemporary a romantických kedy hrdinku trebárs znásilnili alebo jej zomrela rodina a ona sa s tým vysporiadava, najlepšie v náručí svojej spriaznenej duše. To však až po tom čo dramaticky porazene opisuje ako zbúral všetky jej steny a dostala sa jej pod kožu a ako to neplánovala a tak ďalej. Dobrá sob story a emocionálna jazda, prinajlepšom aj psychologická štúdia zároveň. Zase o sile ľudského ducha.










https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/67/81/4a/67814a5c608c138de22f9bd0530c4a24.jpg

7# Morigan / Gandalf

"vševed"

podobné ženské postavy: bohyne (Rick Jordan), anjeli (Zavrhnutý), Smrť (Zlodejka kníh), Morigan (Moriganin kríž)

podobné mužské postavy: Dumbledor (Harry Potter), mačka škľabka (Alenka v ríši divov), Acheron (Temný lovci), Gaštan (Pod vražednou oblohou), Brimstone (Dcéra dymu a kostí), otec Clary (Nadpozemská), Samain (Kate Daniels), Valek/Story Weaver (Poison Study)

prívlastky: smartass, vynaliezavý, vševedúci, tajomný, starší - skúsený, samotár


charakter:
Hovorí sa, že chytrákov nemá rád no taký riadny chytrák sa v knihe vždy zíde. Málokedy hlavná postava, "vševed" je hlbká, bezodná studňa informácií - škody len, že často hovorí v hádankách ... Niekedy môže byť vševed len obyčajný chytrolín - milý, usmievavý inteligent s okuliarmi čo vždy pomôže priateľom v núdzi. Vo "vážnejších" žánroch je naopak podnecovateľ veľkej púte, nemusí byť dokonca ani človek, býva starší a skúsenejší, dáva rady a poskytuje oporu. Ako dosť vedľajšie postavy býva v úlohe šamana či iného typu veštca/veštice, niekedy priateľ inokedy takmer otravná osoba čo radí no vôbec nie na rovinu. "Vševed" má širokú škálu ako úloh v knihe tak aj žánrov no jeho hlavným rysom je práve inteligencia a môže ako jediný vidieť problém z širšieho hľadiska čo je dôvod, prečo ho ostatný radšej poslúchnu. V slabšom odvare je to napríklad rodič hlavnej postavy, ten ktorý má s hlavným hrdinom dobrý vzťah a v pravej chvíli poradí. V tejto postave ani nevidím zlé vlastnosti, vďaka tej správnej dávke morálnosti a zmyslu pre dobro.

muži:
Ja osobne mám mužských chytrolínoch v obľube. Pomôžu aj získať nejaký zaujímavé vedomosti, pretože aj beletria má čo ponúknuť v oblasti vzdelania. A tie poučenia do života dajú človeku pocit, že z knihy získal niečo hmatateľné a praktické.

ženy:
Ako vidíte, tut som ich moc nedokázala nájsť a väčšina týchto postáv sú len skutočnou kulisou a objavia sa v knížke len pár krát. Ale aj takto väčšinou neprítomná osoba dokáže poriadne zamiešať karty a pridať situácií na zaujímavosti.






https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/64/c8/22/64c8225f8bf38a3efdc650668f841218.jpg

8# Vatra / Eragon 

"spravodlivý dobrodruh"

podobné ženské postavy: Vatra (Ohnivá - Cashore), Atramentové srdce,
podobné mužské postavy: Hobit, Eragon, Percy Jackson (a iné od Ricka Jordana), Quentin (Papierové mestá),

prívlastky: skromné pomery, restless, podnikavá, vyspelá, zmysel pre férovosť, zvedavý. zodpovedný


charakter:
Čím hlbšie ideme, tým menšie rozdieli nachádzame. Tento charakter sa najviac podobá na "hrdinu" (nemá jeho ohromujúci vzhľad), a môže sa aj jedným v priebehu série stať. Zatiaľ čo však hrdina často bojuje veľkú bitku, ku ktorej všetko smeruje, dobrodruh je viac o ceste kde je každý úsek rovnako dôležitý. Jeho príbeh často začína celkom obyčajne no samotný hrdina obyčajný nie je. Z pokojnej existencie ho vyburcuje všeličo lebo je to akoby niečo v ňom potreboval trochu postrčiť správnym smerom a už sa ide na dobrodružstva. Dobrodruh nie je arogantný a síce nemá vysoké cieľa tiež sa ako "skrytá sila" dokáže priplichtiť k väčším udalostiam a vďaka ochote ísť na náročnú misiu - "obetovať" sa pre dobrú vec býva práve strojcom zmien v krajine, väčšinou fantasy lebo práve tu sa dá toho zažiť najviac. Jeho cesta je vždy nesmierne zaujímavá, do pozadia niekedy ustupujú jeho vlastnosti, je ako sprievodca celým úžasným novým svetom. V spojený s romantickým prvkom sa môže hrdina na ceste nájsť, pochopiť svoje vyššie poslanie, po ktorom ani nevedel, že tak prahne. Zodpovedný v akejkoľvek funkcií, vydáva zo seba maximum a rád má pri ceste aj spoločníkov. Sám či len vo dvojici môže byť vynaliezavý a prekvapivo nadaný. priateľov si robí stálych a verných.

chalani:
Ideálny dobrodruzi. Radi bojujú a cítia sa potom skvele. Prvky pochopenia pomoci menej silným ako u "utrápeného klenotu" a zároveň nezlomnej sily zo "skrytej sily".

baby:
Vietor vo vlasoch, priatelia po boku a keďže sa moc netrápi svojim vzhľadom a pohodlím, na ceste sa dobyvateľka cíti najlepšie. Trochu príjemných vlastností od "princeznej", niekedy štipka vtipu od "humoristky", aj tento typ je skvelý spoločník a nikdy s ňou nie je nuda. navyše ten adrenalín pri zážitkoch blízkych smrti ... Dobrodruh je proste borec.


---------


To by bolo z môjho výpočtu všetko.

Máte nejaké opravy/pripomienky k popisu? Viete pridať či premiestniť postavu? Privítam akékoľvek návrhy!

A na konci zostáva len otázka: ktorý typ ste vy?

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.