pondelok, apríla 28

Vraj Divná + zamyslenie nad zverstvami páchanými na kurčatách


V nedeľu mi všetci zízali do hrnca dosť pochybovačne alebo aspoň zarazene. Varila som tentokrát len polievku ale bez receptu a o to som radšej že sa tak krásne podarila. Recept aj s fotkami postupu (ktorý sa dá ľubovoľne obmienať pretože netuším ktoré kroky sú potrebné a ktoré nie, na to nemám dostatok skúseností):

sobota, apríla 26

Obedový Brunch


Opäť anglicky, tentokrát zo slovom ktorého význam mi hneď nedopl aj keď väčšinou mám istý šiesty zmysel na takéto veci. Breakfest + lunch - je to jedlo ideálne pre tých čo radi vstávajú neskoro ale stále pred obedom. Toto je síce pripravené v správnom čase ale no tak, omeleta na obed?!

lenivá a upršaná, nezvyčajná a dobrodružná Sobota (Hobit)


pretty Black and White gorgeous water rain raindrops rain gif rain drops raining water gif Raindrops gif raining gif rain drops gif

Dážď je veľmi rozporuplná bytosť.

Zavlažuje a omýva, príjemne chladí a privádza nás do úžasu.

A pritom nikto nechce mať premočení kabát na ceste do práce či vôbec niečo robiť. 

Dážď je taký prírodný reset ktorý vraví že treba zostať doma, oddýchnuť si a čakať kým dážď a čas ruka v ruke všetko vyčistia a osviežia aby sme aj my mohli vkročiť do nového času nový.

piatok, apríla 25

Apfelstrudel



Kompletne aj s popisom a obrázkami krok za krokom.

štvrtok, apríla 24

Konečne

som pridala všetky jedlá ktoré som už dlho mala v pamäti počítača a od teraz budem pridávať veci hneď ako ich uvarím/upečiem.

Začať môžem hneď a to svojím dnešným obedom.


OSN - Okamžitá Sladká Ňamka


Túto dobrotu máme z jedného podniku v Bojniciach aj keď odtiaľ určite nepochádza. Stačí kúpiť zmrazené gaštanové pyré, nejaké ovocie a to poliať roztopenou čokoládou (tá na obrázku nie je ale väčšinou si ju dávame). Bez šľahačky by to samozrejme nebolo ono. To pečivo je obyčajné lístkové cesto Ale vvyzerá cool! =D

Štipka "fast foodu" (Praj 3 - Cestové)


Reč je ako inak o pizze. To dole je klasická ale toto tu sú moje vlastné mini pizze. Na tomto obrázku ešte nie sú hotové, nie je na vrchu šunka a ďalší plátok syra ale je to najpôsobivejší obrázok.

So so yummy

nedokončená torta, obrázok som zvolila pre jeho impresionizmus a coolovosť

"Amateour" aj "to nevyšlo ako malo"

Chápem že kuchyňa môže byť zložitá vec a na také odpaľované cesto my povedali že potrebujem profesionála za čím prirodzene nasledoval môj silne pochybujúci pohľad a ako sa ukázalo, celkom bol odôvodnený ...

Meltingly crunchy sugar



CHINA (and I mean food, not country)



Môj bývalý sen sa stal skutočnosťou



Zlaté plesnivé a kvasené časy


Môj vlastný chleba, moja vlastne vymyslená nátierka. K tomu rajčiny. Hriešne jednoduché, ešte hriešnejšie chutné a pritom nevinne zdravé.

Recept na nátierku bez tavených syrov (nevedela som žiadnu takú nájsť a keďže ja nemám rada všetky tie črievka vymyslela som si vlastný):

  1. Vezmete si nivu
  2. roztlačte ju s takou jednoduchou smotanovou nátierkou (Bánoveckou napríklad, ide o zloženie - čím menej vecí okrem smotany tím lepšie, hlavne sa vyvarujte modifikovanému škrobu). 
  3. Na zriedenia pridáte biely jogurt aby chuť nebola tak intenzívna. 
Pre fanúšikov ako ja pridajte olivy, u nás im nefandia všetci takže nie sú priamo v nátierke.

A ani cesnak by nebol na zahodenie. 

A je to. Možno je to sproste jednoduché ale rozhodne chutné =). A syr sa dá eventuálne zameniť za fetu ak nemáte radi nivu.

Jedno sladké Jedno slané, obe v rúre zapekané




Tak tu je moja prvá žemlovka. Viem že prvotiny sa tu objavujú často ak ide o klasické recepty ale som ešte celkom mladá takže považujem za úspech ak sama dobrovoľne spravím takúto Žemlovku


A toto, ... táto fešanda je stelesnením hesla "v jednoduchosti je krása"

So.ups x2


Hranie sa zo slovíčkami ma baví a vždy sa rada zasmejem na tom že polievky (pre anglicky nehovoriacich soups) vôbec nie sú tak (so) ups - to už je po slovensky. Alebo u cesto vín sme objavili že nie sú cestou viny =D.

streda, apríla 23

moje Add yours (Meme) - no.1


Moja prvotinka v zapojení sa do nejakého toho typicky blogerovského "meme". Je od blogerky ktorú si VŽDY rada prečítam, Judit. Na jej stránke nájdete aj všetky potrebné vecičky ak by ste sa chceli sami zapojiť. Priznávam že to bude trošku ťažšie kvôli mojej "úžasnej pamäti" =D avšak chvála Goodreadsu lebo vie čo ani ja netuším. Preto bez ďalších rečí ...

pondelok, apríla 21

VeľkoVtipnoNočná



Pre mnohých voda, vajíčka a peniaze, pre mňa je čas Velkonočný príležitosť upiecť svojho prvého veľkonočného baránka. 

Á uchechtať sa na ňom do zbláznenia. Alebo aspoň na jeho frizúre =D.


sobota, apríla 19

C-O-O-K-I-E-S + Sladkosti od ktorých sa nepriberá 2


Moje prvé kukís. Je to vraj skutočný americký recept takže za seba hodnotím že nie sú tak extra ako pôsobia. Chutné ale nie špeciálne.

heslo dňa: Hlavne Chrumkavo!

Na tento pokrm som úprimne hrdá =). Skombinovala som upravenú Jamieho francúzku "tortu" s obalenými syrovými kúskami ktoré som pokiaľ viem videla v McDonalde. Zemiačiky nie sú nič extra - to by sme sa tou inakosťou príliš rýchlo prepchali ;).

štvrtok, apríla 17

+ Macedonian Tahini with cocoa


Akože muffiny. Kúpili sme novú formu na pečenie - veľkonočnú ale nie striktne. Kvetinky sú predsa večné a motýlikovia či lienky tiež nežijú len cez Veľkú noc.

Všetky nesprávne veci na deťoch zachraňujúcich svet ("recenzia")

Nedávno som čítala sériu Everneath od Brodi Ashton ktorá mi pomohla si uvedomiť čo neznášam na takýchto knížkach. Už dlhšie totiž mávam problém vyrovnať sa s detinským kvílením a cunami pocitov ktoré doprevádzajú YA a to som teenager. Ale niekedy proste nejde neprevracať oči.


pondelok, apríla 14

Niet nad Domácu Stravu (príspevok poučno-chvástavý)

Na angličtine sme čítali o výskume pri skúšaní nových chutí. Vraj naše chuťové preferencie pochádzajú z veľkej miery z nášho prostredia a univerzálnym merítkom sú jedlá ktoré jeme bežne doma. A to vaša mama ani nemusí byť dobrá kuchárka. Domov je proste základ a máme s ním spojené samé dobré veci. Čím viac sa nové jedlo odlišuje od nami navyknutého, tým viac náš žalúdok váha. Často to nie je chuťou ale ľudskou tvrdohlavosťou keď človeku nechutia excentrické pokrmy.

Ja mám domácu stravu rada ale slovo EXPERIMENT u mňa nadobúda úplne nový význam. Veď chápete, slaná "torta" z lístkového cesta zo zeleninou a smotanou nie je žiadna klasika ale doma to varíme (teda ja som to uvarila =D). je to isté prechytračenie systému o ktorom tu hovoríme - skúšanie nových vecí ako domácich. A tie varím často. A to od základov.

Krásne Kysnuté Koláčiky

Toto je moja prvá vianočka. Nevyzerá vôbec klasicky ale čo u mňa hej? =D Trvalo mi niekoľko hodín kým som uplietla ten 4 a 3 vrkoč ale ako vidíte výsledok je vskutku roztomilý! Ale zvyšné cesto som už potom len rozdelila na také bábovičky. Jedli sme s višnovým džemom. A čo bolo najdôležitejšie: Všetkým chutilo!!

štvrtok, apríla 10

V hlavnej úlohe: BROKOLICA (plus presne o mesiac pridaný dovetok s karfiolom ako tip na zeleninový obed/večeru)


Na tento svoj konkrétny výtvor som obzvlášť hrdá. Nielenže to vyzeralo ako vystrihnuté z gurmánskeho časopisu ale aj to božsky chutilo.


Let´s Have a Snack(s)

Pečivo, rajčiny, syr. Trocha korenia. Ak chcete aj olivy a ak máte aj medvedí cesnak. 3 minúty kým sa zohreje omáčka. 4 sekundy kým prekrojíte bagetu a do 5 minút máte na stole jednoduchú a zdravú desiatu či ľahký obed.

utorok, apríla 8

Cho Co La Tah

Dnes vám predstavím tri varianty mňamiek s čokoládou (ja používam horkú, 74% ale dá sa to aj zo sladšiou ktorá však nie je tak zdravá). 

1 - Krupicová kaša

Ovsené vločky, hnedý trstinový cukor, ovocie a horká čokoláda. (Krupica sa predáva tiež celozrnná ale mne osobne moc nechutí.) Veľmi zdravé a chutnučké raňajky spravené za pár minút. Čo viac si priať?!

nedeľa, apríla 6

Spaghetti y Tagliatelle (Praj 2 - Cestovinové)

Olivový olej, cesnak, oregano, rajčinky, olivy. K tomu prihodíme uvarené tagliatelle, posypeme syrom a viola! Ľahké no chutnučké cestovinky sú ani nie za 10 minút hotové.

How do they do it? (obrázky torty z minulého príspevku)

Opakovať recept mi príde zbytočné ale pár reálnych obrázkov sa zíde. Ja sama totiž často uprednostňujem recepty s čo najviac vizuálom.

Keep It Simple and don´t forget to Smile


Farebné a zdravé, organizované i pestré, usmiate alebo praktickejšie, chrumkavé či mäkulinké. Hlavne však RÝCHLE! =D





La Sagne

Názvom nemyslím oblasť v  La Chaux-de-Fonds (Švajčiarsko) ale ne pravé talianske lasane, jedno z mojich obľúbených jedál. Prvý krát sme sa s maminou riadili receptom od vzdialenej príbuznej ale až keď som našla recept na blogu ktorý doteraz neviem spätne nájsť =D sme si našli svoje vlastné sproste-ľahko modifikovateľné verzie:

piatok, apríla 4

Tortovo Tortovujúca Tortovosť

Tak táto kráska je moja prvá nepolotovarová krtkova torta. Neskôr som objavila cesto (viď mega čokoládou potretá torta dole) ktoré mi chuťovo viac pripomína tú polotovarovú verziu.


streda, apríla 2

Proste Rajčinové (Praj 1 - Pečivové)

Ani neviem prečo ale príbuzný vecí paradajkových ma len zriedkavo omrzia čo je dôvod prečo ich používam dosť často.


Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.