utorok, decembra 9

Rečnícky prejav


Introvert a dav je kombinácia asi tak dobrá ako zmrzlina a sibír - nikto to nechce zažiť. Avšak spisovateľka, podceňujúci sa introvert a banda teenagerov - už len bungee jumping znie horšie.

Ale viete čo? Mám celkom talent na prejav. Viem to precítiť. A som spisovateľka.

Teraz je po slohu, po tom momente kedy som vystúpila na priešelia triedy, mentálne opustila vedomie a spustila napol-naučený text.

1, 1 a náročná učiteľka pela hlavne chválu. To si dovoľte! =D A tu je moje masterpiece o knihách:



Príležitosť: Medzinárodný deň kníh, akcia v knižnici

Cieľ: inšpirovať k čítaniu


Vážený učitelia, milí študenti,

Dovoľte mi aby som vás dnes privítala v našej knižnici, domove mnohých a rôznorodých kníh, v útočisku mysliteľov a svätyni vedomostí. Dnes je ako iste viete, medzinárodní deň kníh. Pre mnohých z vás je to len exkurzia, deň bez učenia. Knihy sú však už odpradávna spoločníkmi ľudí a napriek ich veku stále môžu zaujať aj vás.

Jedna múdra žena raz povedala, svet nie je z atómov ale z príbehov. Či viete, či nie, každý jeden z vás píše svojimi rozhodnutiami, činmi a dobrodružstvami knihu, svoju vlastnú knihu života, málokedy publikovanú no o to zaujímavejšiu vo svojej nepredvídateľnosti. Čítaním kníh iných sa dozvedáme o myšlienkach a názoroch druhých. Nielen facebook ale aj knihy sú formou komunikácie a preto sú určené každému jednému z nás.

Knihy nám pomáhajú pochopiť nielen ľudí okolo nás ale aj svet. Asi je vám to dobre známe, no chápete skutočne čo knihy predstavujú z hľadiska vedomostí? Knihy, sú učitelia. No namiesto mechanického biflovania sa učíte prirodzene, v širších spojitostiach, niekedy s humorom a vždy s príbehom ako cukrovou polevou okolo.

Ďalším s ich poslaní je ako inak pobaviť. Áno, viem, na to máte telku a filmy. Treba si však uvedomiť, že knihy idú do hĺbky. V knihe sa oveľa ľahšie stotožníte s postavou, zasmejete sa, pobavíte, možno poplačete ...

Predstavujú možnosťou odosobniť sa od života, na chvíľu vypnúť, možno pochopiť ako nedôležitá je vaša dilema z hľadiska večnosti. Je to tiež spôsob ako nepriamo prežiť a zažiť dobrodrúžstva. Samozrejme sa to nedá prirovnať k skutočnosti no ak chcete objaviť staré ruiny či preplávať amazonku zo zaviazanými nohami, knihu sú asi tou lepšou voľbou.

Kniha je ako iný svet. Kvalitná kniha je rovno ako nový vesmír. Sú v nej stelesnené všetko „čo keby?“ všetky predstavy, nádeje aj najhoršie obavy. Vďaka nim sa dajú preskúmať alternatívy, o ktorých sa nám pred rokmi ani nesnívalo, vytvárame nové spoločenstvá, živé no pritom bez nepríjemných následkov. V týchto svetoch existujú aj existovali vynálezy, nástroje pokroku skôr než sa dali technicky zrealizovať, to oni zaznamenali a pomohli vzniku technológií.

Tu sa dostávame k ďalšiemu bodu a tým je inšpirácia. Inšpirácia nemusí byť len v psychológmi napísané tipy a rady na zlepšenie života. Tak ako nás môže inšpirovať nejaká slávna osobnosť, tak nás môže inšpirovať postava v knihe. Tú navyše dokážeme lepšie pochopiť. Poznáme jej motívy, chápeme jej osobnosť, silu s akou prekonáva prekážky a obeť, ktorú za to platí.

Osobne verím, že čítanie je pre každého a ten kto knihám neholduje len jednoducho nenašiel tú pravá. Žánra sa do dnešného dňa nesmierne rozrástli a kníh na svete je nespočet, určite aspoň istá skupinka zaujme každého.

Nebudeme sa tu teraz tváriť akoby vás táto návšteva mala ktovie ako poznačiť. Ste mladí, plný energie, snov, nadšenia a knižiek máte už v škole iste po krk. Čo ja žiadam, o čo vás prosím, je dať knihám šancu keď ju dostanete. Možno to bude kamarátka s odporúčaním, možno film spracovaný podľa knihy, na tom nezáleží. Skúste ale skočiť po príležitosti, skúste dať knihám šancu. Nemáte čo stratiť.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.