nedeľa, mája 18

moje Add yours - no.2

A opäť sú tu Juditine otázky na zamyslenie a musím povedať že pri odpovedaní som sa riadne zapotila!



Autor, pri ktorého cliffhangeroch si idem vytrhať vlasy


Zložitosť tejto otázky spočíva v mojej náladovosti. Znie to divne ale ide o to že po konci mnohých kníh som bola šialená za pokračovaním. Metaforicky som sa zaprisahávala preváľať sa v depresiách do vydania ďalšieho dielu, kydala na autorku za všetky tie srdce trhajúce pocity, na pár minút fatálne zanevrela na čítanie pretože TOTO SA NEROBÍ. 

Ale potom to prešlo.

A moja pamäť nepríjemné zážitky ako zúfanie nasledujúce po cliffhangeri dokáže vytesniť.

Preto ako v minulom  dám to čo si pamätám - Cassandra Clare a jej Mechanický anjel. Po druhom dieli som šla zošalieť. Hlavne kvôli milostnému trojuholníku ktorý v závere prešiel dôležitou zmenou a ja som musela vidieť tých dvoch spolu!!!



Autor, ktorý by mohol vydávať knihy ČASTEJŠIE

Odpoveď VŠETCI sa neráta, čo? =D

Ja mám tendenciu čakať kým vyjde úplne posledná časť než sa pustím do série. Načnuté série mám z ucelených kníh. Ak nie, pocity nedočkavosti pre dobro môjho duševného zdravia vyprchali. Slovom - čas nehrá rolu.

Hlavne nie je dobré stavať rýchlosť pred kvalitu.

Mám-všetok-čas-sveta autori ktorý sa mi dostali pod ruku už navyše dovydávali a keďže sa im teraz vyhýbam spomeniem tu len Christophera Paoliniho. Inheritance ma na policiach kníhkupectva napĺňalo najdetskejšou radosťou. Ešte šťastie že v čase môjho čítania už vyšli 3 diel - 3 roky na jednu knihu by som čakať nechcela.




Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec nechápem prečo

Ako beznádejný optimista a odosobnenia-schopný čitateľ niečo také u mňa neexistuje. Na jednej strane by som vedela spomenúť kopu kníh ktoré ma až tak neoslovili ale majú celkom fajn hodnotenie. Kniha zbožňovaná ktorú nemôžem vystáť NIE JE.

Navyše definícia všeobecného vychvaľovania je neistá. Stačí keď to vynesú do nebies populárny blogeri? Alebo zaváži objektívnosť Goodreadsu? Získanie titulu bestseler či knižnej ceny?

Ale dajme tomu že Anita Blake. Objektívne mi príde takmer odporná (ospravedlňujem sa za silné výrazy, hlavne fanúšikom série =D). Zvrátená, špinavá, chorá atď. Aj tak má až príliš skvelých stránok aby som všetko zahodila len pre všetky tie sexuálne eskapády.


Kniha, ktorá je v mojej knižnici najcennejším úlovkom

Moja zbierka kníh vôbec nespĺňa moje požiadavky. Knihy som kupovala skôr na začiatku čitateľskej mánie. Tie ktoré sa pre mňa stali klenotmi som prečítala na tablete a je ich príliš aby som sa odhodlala ich kúpiť. (HP má napr. 7 dielov, KateD 6, LotR 4 ...)

Špeci sú knihy ktoré som objednala z amazonu (Ripple, Croak a The Pledge). ALE nijak zvlášť ma svojou kvalitou neoslepili a jednu z nich som dokonca stále neprečítala =D.

Na pohľad sa mi páčia jednotné Hry o život - bichľa s meniacim sa obalom a začiernenými hranami strán. Ghost Girl je elegantne šik.

A takto by som mohla pokračovať vymenovávať prečo je tá ktorá kniha výnimočná ale faktom zostane, že moja knižnica žiadny úžasný úlovok neobsahuje.



Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu


Ciri zo série Zaklínač od Sapkowského. Prešla mnohým a na konci série bola na začiatku svojej cesty, bola začínajúcou zaklínačkou, vyzbrojená skúsenosťami, no stále plná mladosti.

warrior girl - warrior, girl, fantasy, beauty


Postava, ktorú z celej duše nenávidímznášam

(z celej duše a nenávidím sú to podľa mňa príliš silné slová - nedokážem byť proti niekomu tak dlho zaujatá a ja nenenávidím)

Moja okamžitá odpoveď (lebo len tá mi uviazla v pamäti) - Artemis od Sherrilyn Kenyon. Ona sa totiž spomína v dosť knihách takže po čase sa mi vryla do pamäti. Neskôr sa síce ukazuje aj v lepšom svetle ale po všetkých špinavostiach (nebudem ich vymenovávať pretože je ich dosť a ktorý ju poznajú, vedia) mi zaliezla pod kožu a istý čas tam dosť škriabala.



Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne


Vzhľad sa v knihách posudzuje ťažko a moja predstavivosť si veci rada pretvára tak aby sa mi páčili - všetci sú fešný. Navyše len MÁLO hrdinov nevyzerá dokonale.

Ak mám zvoliť osobu ktorá aj napriek svojmu vzhľadu odrovná ...  hlavný hrdina série Parasol Protectorate od Gail Carriger, dajme tomu. Vlkodlaci sú často ideálny vďaka svojej loajálnosti, ochranárstve, prirodzenej kráse, tulivosti a pod. Tu máme navyše džentlemena.



Hrdinka, ktorú obdivujem

Kate Daniels (by Ilona Andrews). Je nezlomná, loajálna, súcitná, tvrdohlavá, vášnivá, realistka, múdra ...


Najlepší nie hlavný knižný pár


Jake & Nessie - jacob-black-and-renesmee-cullen Fan ArtProsím neukameňujte ma = D!!! Jackob a Renesme. Napriek všetkej negativite okolo Súmraku boli tí dvaja roztomilí.

(Aj keď musím priznať že filmová verzia to re mňa skazila)











HOT TOPIC: Videorecenzia alebo klasická recenzia? Ktorú z nich si prečítam/pozriem radšej?


Tu bohužiaľ nemám čo posudzovať pretože (hanbím, hanbím) videorecenziu som ešte nepozerala. Som rada že viem čo to je, do kelu =D a aj to len vďaka Katy z Obsidiánu ktorá mala vlastný blog a recenzovala týmto spôsobom. Ale rozhodne sa posnažím to zmeniť.


Otázka na telo: Ja a spoilery - Používam ich v svojich recenziách? Čítam ich niekedy alebo sa im vyhýbam ako čert krížu?

Spoileru sú u mňa problém. Často si ani neuvedomím že nejaký dám! Asi to bude tým že ich rada zdieľam. 

Ale pre mňa musia byť účelové - na zmiernenie psychickej ujmi pri šokovej udalosti, na pretrpenie blbého začiatku knihy, ... Nevyhýbam sa im ak sa rozhodujem či knihu prečítam.

Ale inak rada všetko prežijem nepripravená a vytvorím si vlastný názor.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.